Zlatarsko jezero (jezero Kokin Brod) udaljeno od Vile Zlatarski san 12 km, je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugozapadu i Murtenice na severoistoku., 10-15 km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25 km², a dugačko je od 15 km do 23 km. Nastalo je 60-ih godina prošlog veka izgradnjom hidroelektrane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je kamena brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45 m. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Uvačko jezero udaljeno od Vile Zlatarski san 14 km, je nastalo pregrađivanjem Uvca u selu Akmačići, na nadmorskoj visini od 985 metara. Brana je duga 160 i visoka 110 metara, a jezero je dugo 25 kilometara. Maksimalna dubina jezera iznosi 108 metara. Jezero je ispunilo duboku klisuru koju je Uvac usekao u krečnjački masiv sjeničke visoravni, pa i kanjonske delove ušća Veljušnice i Kladnice. Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Ovom jezeru pripadaju i čuveni meandri reke Uvac. Jezero je prebogato raznim vrstama ribe a svuda unaokolo se pruža prelep pogled.

Radoinjsko jezero udaljeno od Vile Zlatarski san 19 km, je treće i najnizvodnije jezero, na 805 metara nadmorske visine. Brana je visoka 40 i duga 150 metara. Uklješteno između strmih krečnjačkih obala, jezero je dugo 11 kilometara. Maksimalna dubina Radoinjskog jezera iznosi 30 metara. Voda akumulacionih jezera uglavnom se koristi za potrebe proizvodnje električne energije i vodosnabdevanja.

Kanjon reke Uvac je zbog prirodnih lepota, a pre svega beloglavih supova proglašen za specijalni rezervat prirode. Nezaboravan doživljaj je vožnja čamcem kroz čuvene meandre kanjonom Uvca, kao i od Radoinjskog do Zlatarskog jezera u dužini od oko 10 km.

Vi ste ovde: Home Jezera