Planina Zlatar čiji se obronci naslanjaju na Novu Varoš, nalazi se na 270 km od Beograda i u okviru Prostornog plana Republike Srbije izdvojena je kao deo zapadne turističke zone. To je zatalasani plato koji se prostire između reka Lima, Uvca i Mileševke. Planina Zlatar je jedinstvena planina sa velikim svojstvom samoregulacije. Epicentar zdrave energije. Mesto gde zdrava priroda, voda i hrana čine žitelje među najzdravijim na planeti, gostima unapređuje zdravlje a bolesnicima daje blagodet ozdravljenja. Zaštićene vrste od beloglavog supa do žutog leptira i endemske vrste flore opstaju, upravo zahvaljujući zdravom staništu - Zlataru.

Vodič za planinarenje na Zlataru - kliknite za više informacija

Zbog mediteranske i planinske klime, velikog broja sunčanih dana i lekovitog vazduha, Zlatar se smatra vazdušnom banjom, a tu su i mirisne livade i bistra jezera koja okružuju omorike i breze. Mir i tišina koju remeti samo poj ptica se podrazumeva. Turističku ponudu Zlatara upotpunjuju tri veštačka jezera – Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko, manastiri Mileševa i Banja, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima. Nedaleko Zlatara nalazi se i kanjon reke Uvac, jedno od retkih preostalih staništa beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat svojim divnim pejzažima, bistrom vodom bogatom ribom, a naročito zbog splavarenja, privlači pažnju brojnih turista.

Prosečna nadmorska visina na Zlataru je oko 1500 metara, a nadmorska visina lokacije na kojoj je smeštena Vila "Zlatarski san" je oko 1200 metara. Površ Zlatara je raščlanjena brojnim dolinskim sistemima, kao i blago zaobljenim vrhovima, pa je kao takva pogodna za lociranje turističkih i sportskih objekata.

U imenu ove planine sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana (951 čas godišnje), blagotvorni vazduh obogaćen tempertinom i ozonom zbog čega je planina dobila status vazdušne banje uredbom Vlade Republike Srbije, te je samim tim jednako atraktivna kako za ljude sa zdravstvenim potrebama, tako i za sportiste, rekreativce i ostale.

Ima izvanredne uslove za lečenje srčanih oboljenja i plućnih bolesti. Izvanredni klimatski uslovi pružaju mogućnost za lečenje neuroloških oboljenja a potvrđeno je da ova planina leči i bolesti modernog doba izazvane stresom i padom imuniteta. 

Planina Zlatar sa najviše sunčanih dana u godini poznata je po čistom vazduhu za odmor i rekreaciju.

Vi ste ovde: Home O Zlataru